You are currently viewing Ez volt az év II. (statisztika rész)

Ez volt az év II. (statisztika rész)

Eltelt 2020. Az új év közeledtével osztunk-szorzunk, számvetünk, emlékezünk, elemzünk, statisztikázunk, tervezgetünk, mi is történt velünk ebben az évben…

Amíg a cikksorozat első része egyfajta szubjektív naplóként tekintett vissza, ebben a bejegyzésben beszéljenek az objektív tények. Számok, százalékok, statisztikák, összesítések, infografikák.

FUTÁS

A csonka szezonban 35 versenyen álltak rajzhoz „aticoachinggal” készülő sportolók. A legnépszerűbb táv idén a félmaraton volt, közel harmada az összes versenynek, de magas az ultra és a maratonok száma is. Hat ultraversenyt teljesítettünk, amiből 5-ön ráadásul idei debütálás is történt. Az első teljesítéseket (17 %) két friss maratonista egészíti ki. A zömében aszfaltos (77 %) versenyek több mint a felén (54 %) született egyéni csúcs, de ha csak a főversenyeket (azok a versenyek amelyek a legfontosabbak a szezonban) nézzük akkor igen magas 93,33 %-ban dőltek meg az egyéni rekordok. Maratonok esetében a márleg 100 %. Összesen 9 érmet sikerült bezsebelni, így minden 4. versenyre jutott egy dobogó. A feladások mindkét esetben (6%) sérülés miatt történtek.

TRIATLON

Az egymást érő versenyekkel összezsúfolt triatlon szezonban 32 rajthoz állást könyvelhetünk el. A legtöbben középtávú felkészülésben vettek részt, de avattunk idén öt ironmant is. (16 %) Az összes verseny felén, főversenyek közel 70 %-ban örülhettünk egyéni csúcsnak. Minden ötödik versenyre jutott egy érem (16 %), három első teljesítés közül az egyik ironman, de sajnos két sérülés miatt feladott verseny is belerondít az összesítésbe. (10 %)

Miközben készítettem ezt a statisztikát, arra gondoltam, hogy a puszta számok mögött még mennyi edzésidő, kilométer, pedálfordulat, wattérték áll, nem beszélve a verejtékről, a légzésszámról, szívütésről….Ha pedig a lemondásokat, a korán keléseket, és a későn fekvéseket, a fájdalmat és a örömöt számoljuk, ahhoz kevés a hely…

Le a kalappal mindenki előtt, aki ebben a igencsak furcsa évben ilyen tiszteséggel helytállt. Gratulálok Minden Sportlómnak, hogy kihozta magából a maximumot. Nincs más hátra, csak előre, jövőre is hasonló számokat kívánok!