You are currently viewing Hawaii pizzán piros paprika feltét

Hawaii pizzán piros paprika feltét

avagy a IRONMAN világbajnokságok magyar eredményeinek statisztikája

Nem egészen egy hónapja ért véget a Hawaii-i IRONMAN világbajnokság. A szenzációs időeredmények alakulásáról egy korábbi bejegyzésben ( “Egy harmad nap Hawaiion” címmel) készítettem egy összehasonlító tanulmányt, de nem mehetünk el szó nélkül a kiemelkedő magyar eredmények mellett sem.

Akit megcsap az IRONMAN szele, az nagy valószínűséggel álmodik azzal is, hogy egyszer ott fog állni a kultikus verseny rajtjában. „Merjünk nagyot álmodni”, tartja a mondás, de azért a realitások talaján maradva igencsak keveseknek adatik meg hogy kvalifikálni tudnak erre a világeseményre. Az amatőrök (AGE-GROUP mezőny) korosztályokban versengenek a kijutást jelentő slotkért (vagy másképpen nevezési jog) , amiből azért véges számú van szétszórva a világ ironman versenyeim, ráadásul a korosztály legjobbjai között kell lenni ahhoz hogy egyáltalán az esély meglegyen. Minden verseny meghatározott számú slottal rendelkezik, a sors fintora továbbá, hogy ezen slotok száma korosztályonként igencsak tág határok között változik. Minél népesebb egy korosztály, annál több slot van, hiszen az adott verseny nevezőinek arányában osztják le azokat. A slotok kiosztása pedig egy sajátos elvet követ: minden verseny másnapján van egy ünnepélyes átadó, ahol a elkezdik felkínálni a slotokat először a legjobbaknak. Ha az adott versenyző él a lehetőséggel, már ott helyben ki kell mennie, átvenni az érmet, de ott be is kell fizetnie a Hawaii IRONMAN nevezési díját, elköteleződve véglegesen a részvételért. Amennyiben nem kéri a sportárs, úgy a mögötte végző versenyzőnek ajánlják fel, mindaddig amíg el nem fogy a korosztályban szétosztandó nevezési jog. Például ha egy korosztályban három slot van, előfordulhat hogy abból a versenyből az 1, a 2 és a 5. helyezett fog utazni, ha mondjuk a 3 és 4. bármi oknál fogva nem él a lehetőségével. A korosztályos jó helyezés elérése, pedig egyre nehezebb…..nemcsak a a PRO az amatőr mezőny is sokat gyorsult. Elnézve ezeket időket napjainkban már nagyon komoly teljesítményt kell lerakni az asztalra, hogy biztos legyen a kijutás. Kilenc óra elejével lassan már labdába sem lehet rúgni, röpködnek a 9 órán belüli idők a korosztályos dobogósok nevei mellett. Ha nincs ilyen időd, akkor csak a vakszerencsében bízhatsz. Pálya ide, pálya oda, komoly adatbázisok léteznek, hogy hol, milyen időkkel lehet kvalifikálni, mi volt az átlag, mi volt a legjobb, milyen arányban kérik a slotokat (stb.), szóval aki erre adja a fejét, az komoly matematikai számításokat is végig kell játszania, hogy minél nagyobb valószínűségű versenyre nevezzen a kijutás reményében!


Nem kérdés, hogy ez egy megismételhetetlen kaland és kihívás az életben. Ugyanakkor maga a kvalifikáció is rettenetesen nehéz. Egy gyakorlott, régóta magas szinten sportolónak is komoly koncentrációt és felkészülést igényel az a bizonyos egy év.
KIS GYULA
(többszörös magyar bajnok triatlonista)

A magyar versenyzők Hawaii eredményeit egy hozzám eljuttatott igen részletes forrásból készítettem el. Rónaszéki Balázs Kovács Attila és Maróti Vilmos készítette igen átfogó táblázat, ami Rózsa Dórán keresztül jutott el hozzám. Az utolsó két év eredményeivel kiegészítettem, így kaptam teljes eredménysort a magyarok Hawaii részvételéről, amiből ezen elemzést elvégeztem. A táblázatot ezúton is köszönöm nekik!

A MAGYAR CSAPAT

A magyar csapat 2022-ben Kónán, a felvonulási ünnepségen

Minden idők legnépesebb magyar csapatát az idei 2022-es évben láthattuk. A kilenc főt számláló (6 férfi és 3 női magyar csapat, messze a legnagyobb a Hawaii Ironman történetében, még úgy is hogy a magyar de kanadai színekben induló VICTORIA BROWN is jelen volt a versenyen. 2010 még erős év volt, 7 fő (4 férfi + 3 nő) Az idei három nő egyébként a maximumot is jelenti, a hat férfi pedig a tavalyin kívül csak 2018-ban volt, igaz akkor a nők elmaradtak. A 2015-ös év eltelt magyar induló nélkül. Ezt a „fekete évet” kivéve viszont 1996-tól minden évben folyamatosan képviseltettük magunkat Hawaii-on! 2007 és 2009 évek fordított évek voltak, vagyis olyan évek ahol több női magyar induló volt (2) mint férfi (1) A grafikont szemlélve, azért az is jól látszik, hogy az utóbbi években egyre több magyar jut ki, a világbajnokságra, reméljük ez a jövőben is megmarad.

1988 óta összesen 35 férfi, és 13 nő indult a világbajnokságon, ők 62 férfi és 21 női ,mindössze 83 indulást hoztak össze. Kategóriákra lebontva érdekesség hogy PRO kategóriákban volt a legtöbb részvétel. Az amatőrök között 30-34 éves férfi, és 25-29 éves női kategóriákban volt legtöbb teljesítő.

AZ ELSŐK

A HAWAII magyar történelem 1988-óta íródik. KROPKÓ PÉTER ebben az évben járt először a szigeten, triatlonversenyzőként. 9:21:37-es időeredménnyel a 40. helyen ért célba, ekkor még nem a profil közt indulva. Az első PRO kategóriás versenyzés is Kropkó nevéhez fűződik, aki a negyedik Hawaii versenyén 1993-ban 8:37:25-tel a 15 helyen ért célba. Ez az eredmény egyébként minden idők második legjobb magyar ideje.
Nőknél az első is viszonylag korán 1991-ben TÓTH ÁGNES volt, aki a 18-24-es korosztályban 12:26:46-os idővel az előkelő 14. helyen ért célba. PRO kategóriában kicsit többet, egészen 2004-ig kellett várni, ekkor CSOMOR ERIKA debütált, és 10:28:12-es eredmények a 14. helyre volt elég.

DUPLÁZOK, TRIPLÁZOK STB.

Hawaiion legtöbbször KROPKÓ PÉTER indult, mindösszesen 13-szor szakította át az célvonalat. 5 PRO szerepléssel MAJOR JÓZSEF, 5 amatőr indulással VATAI MIKLÓS folytatja a sort, majd SZUNYOG ZSOLT 4 amatőr fellépése követi. RÓNASZÉKI BALÁZS amatőrként háromszor míg KOCSIS NORBERT és FLANDER MÁRTON és KOVÁCS GÁBOR 2-2 indulással büszkélkedhet. Érdekesség az, hogy Szunyog három különböző korosztályban járt kint, míg Vatai mindhárom szereplése ugyanabban a korosztályban történt. Vatai kvalifikációiban ráadásul egy érdekes sorminta is megfigyelhető, az öt szereplését, 10 év alatt gyűjtötte, egyenletesen elosztva azokat, 2010-től minden páros évben járt Hawaiion. Major József viszont a leghosszabb sorozatot tartja, ugyanis egymás után 6x kvalifikált profiként, 2007-2012 között!! Az öt szereplését csak a 2009-es év választotta ketté, amikor is nem tudott elindulni.

Csomor Erika a Hawaii triatlonlegenda

Nőknél CSOMOR ERIKA járt a szigeten legtöbbször, 5 PRO teljesítéssel, dr CSER BEATRIX az amatőrök között már három teljesítésnél jár, rajtuk kívül már csak dr HARSÁNYI ZSUZSANNA két profik közti indulása ami több mint egy.
Itt kell megemlítünk a leghosszabb sorozatokat is, azaz egymás utáni évek kvalifikációjában KROPKÓ (200-2004) és CSOMOR (2007-2010) 4-4 egymást követő években is sikerrel teljesített.

A PROFIK


„Ez a királykategória, kőkemény megmérettetés szabadtéren, pihenés nélkül, ráadásul ebben van a pénz, így amit szeretek, azt sokáig lehet finanszírozni. A világ legnagyobb triatlonversenye, a hawaii Ironman olyan, mint a foci-vb vagy a Tour de France. De a premizálás, ami Hawaiin vagy egy Ironman-licencversenyen van – még a névhasználatot is több tízezer dollárért adják a versenyrendezőknek -, jelképes összeg ahhoz képest, amit egy világelitben levő sportoló a szponzoroktól kaphat.
KROPKÓ PÉTER
(51x IRONMAN teljesítő, hazánk legeredményesebb hosszútávú triatlonistája)

Csak a PROFI kategóriában csemegézve, mindösszesen öten voltak három férfi, és két női triatlétát találunk, akik a magyar színeket képviselték. Férfiaknál KROPKÓ PÉTER, MAJOR JÓZSEF és CSŐKE BALÁZS, míg nőknél CSOMOR ERIKA, dr HARSÁNYI ZSUZSANNA indult. Ők hatan, 23 VB indulást hoztak össze, 18 férfi, és 7 nőit. Ez az összes magyar induló 10 %-a, és az összes magyar eredmény:27 %-a!

AZ AMATŐRÖK

Amatőrök között, eddig 32 férfi, és 11 nő tudhatja magának a Hawaii-i befutóérmet, így az arány 74 % / 26 % a férfiak javára. Az IRONMAN politikáját elnézve ez azért hamarosan változni fog, a nők nagyobb részesedése felé, hiszen az hogy idén két napra bontották a verseny, és jövőre csak nők fognak versenyezni az első napon, amiért jóval több slotot fognak kiosztani a kvalifikáció alatt ami részvételi esélyeket tovább növeli! A férfiaknál az amatőr indulások száma egyébként 44, addig a nőknél 13.

„Az időjárás, a tűző nap, a nagy meleg, az állandóan hullámzó, sós óceán, az erős szél, a hullámos út, a lávatengerből ömlő meleg olyan feladat elé állítja a sportolókat, amelyeket máshol nem lehet tapasztalni. Kona az Kona, ezt nem lehet semmi mással összevetni. „
CSER BEATRIX
(korosztályos magyar bajnok triatlonista) 

A LEGEREDMÉNYESEBBEK

Profik között a legjobb helyezés: CSOMOR ERIKA nevéhez fűződik, aki az öt Hawaii szerepléséi között egy 4. (2008) helyet hozott. KROPKÓ PÉTER kétszer volt 7. (1996 és 2000), a férfiak között.

KROPKÓ PÉTER a HAWAII világbajnokság céljában. A leggyorsabb, legtöbbször induló, a legjobb helyezésű magyar triatlonista a HAWAII ironman világbajnokságokon

Amatőrök között, büszkén mondhatom sok-sok dobogós és top 20-as eredménnyel büszkélkedhetünk. A legjobb AGE-GROUPos eredmény FLANDER MÁRTON nevéhez fűződik, aki a 2014-es világbajnokságon a 25-29-es kategóriában a 2. helyen végzett. 2002-ben FERENCZI KORNÉL egy korosztállyal lejebb 18-24-évesek között lett bronzérmes. TOP 20-es eredményt ért el BOTOS BÁLINT 13. hely 2005-ben a 18-24 éveseknél, idén NIKOLICS ZORÁN 19. a 25-29-éveseknél, HORÁNYI GÁBOR 2019-ben 15. a 40-44-ben, VATAI MIKLÓS 2016-ben a 35-39-ben, KIS GYULA 30-34-ben a 17. helyig futott 2012-es versenyén, míg két évvel korábban ÁCS PÉTER 19 volt 40-44-ben, 2010-ben!
A női mezőnyben is büszkélkedhetünk korosztályos dobogóval: 2010-ben LENTI ANITA a hamadik lett a 45-49-es korosztályban. (ugyanő egy évvel korábban 11. egy korosztállyal lejjebb) Az előkelő 5 helyen végzettek idén WEINHARDT ANNA a 25-29-es korosztályban, míg CSER BEATRIX egy évvel korábban a 40-44-es korosztályban, Trixi ráadásul idén, egy korosztályal feljebb a 45-49-ben 6, helyig menetelt. BRASSAY RÉKA 13. helye is megsüvegelendő, 2016-ben a 35-39-eseknél. MOLNÁR ENIKŐ idei teljesítménye is a top20-as említések között szerepel, hiszen a 17. helyen végzett a 25-29-es korosztályban.


„Először óriási megkönnyebbülést éreztem. Egy nagyon kemény versenyen a világ legjobbjai között teljesítettem az „IRONMAN”-t, a világ második felén Másodszor egyfajta büszekség töltött el, mert tudtam, hogy egy kis ország, kis városából indulva valami nagy dolognak voltam a részese. harmadszor pedig nagyon boldog voltam mivel mégiscsak egy álmom vált aznap valóra.
FLANDER MÁRTON
(többszörös magyar bajnok triatlonista)

A LEGGYORSABBAK

A magyar pályacsúcsokat ha lehet így nevezni természetesen profi versenyzőink tartják. Férfiaknál a legjobb három magyar idő KROPKÓ nevéhez fűződik, amit azért szorosan követnek MAJOR JÓZSEF kiváló eredményei.

Kropkó, PéterPRO78:34:55 1996
Kropkó, PéterPRO158:37:25 1993
Kropkó, PéterPRO78:39:17 2000
Major, JózsefPRO198:39:52 2010
Major, JózsefPRO238:40:46 2011

Legjobb magyar férfi idők a világbajnokságokon
Major József a második leggyorsabb magyar Kónán


PRO nőknél ugyanez a táblázat így néz ki, ahol CSOMOR ERIKA egyeduralkodó.

Csomor, ErikaPRO49:24:492008
Csomor, ErikaPRO109:39:472007
Csomor, ErikaPRO179:39:532010
Csomor, ErikaPRO2610:08:252009
Harsányi, ZsuzsannaPRO3510:18:562006

Legjobb magyar női idők a világbajnokságokon


Az AGE-GROPOS időket átnézve, az alábbi listát kapjuk, itt FLANDER MÁRTON 2. helyet érő idő vezet, míg VATAI kétszer is a legjobb öt idő egyikét futotta. Ha alaposabban megnézzük akkor a második és harmadik legjobb amatőr idő, pedig egymás utáni befutót jelentett VATAI MIKLÓS és RÓNASZÉKI BALÁZS között, (a 31 és 32. helyen a korosztályban), hiszen mindkettő 2018-ban született.

Flander, Márton25-2929:06:12 2014
Vatai, Miklós35-39319:07:472018
Rónaszéki, Balázs35-39329:08:232018
Vatai, Miklós35-39179:17:12 2016
Kovács, Gábor35-39519:18:262018

Legjobb magyar amatőr idők a világbajnokságokon
A magyar csapat 2012-ben,
VATAI MIKLÓS, KIS GYULA, CSOMOR ERIKA, MAJOR JÓZSEF, SZUNYOG ZSOLT és NEMES TIBOR

Nőknél az alábbi sorrendet állíthatjuk fel, ahol idén ketten is a legjobb öt egyikét futották! Ezen a listán is van egy sportoló, nevezetesen CSER BEATRIX aki két eredménnyel is szerepel.

Cser, Beatrix40-44510:28:012019
Weinhardt Anna25-29510:28:562022
Lenti, Anita45-49310:30:182010
Brassay, Reka35-391310:40:142016
Cser, Beatrix45-49610:46:442022

Legjobb magyar amatőr női idők a világbajnokságokon

ÖSSZEGZÉS

Bármerről nézzük, vizsgáljuk is a kultikus versenynek helyet adó szigetet, rá kell jönnünk, tényleg egy álommal ér fel egy-egy magyar részvétel. Ahogy beszámolókat olvassuk, annyian aggatják rá a ÁLOM jelzőt. Nem véletlen az sem, hogy a 2019-ben a 40- világbajnokságra a „40 years of dreams” szlogent alkották meg a szervezők. A nevezők számának folyamatos növekedésével, kis hazánk is lépést tud tartani, és öröm, hogy évről-évre van kiért szoríthatunk október elején.

2019-es HAWAII IRONMAN világbajnokság jubileumi logója

„Hawaii egy új koordinátarendszert állít fel a trilatlon és az IRONMAN értékeléséhez!
Mások lette -a melegről, a szél erejéről, a vízhőmérsékletről, a versenyrendezés színvonaláról, a versenyzők kiszolgálásáról – az eddig meglévő sztenderdjeim, normáim.
Mintha egy másik bolygóra szálltam volna le. Olyan intezitással, sebességgel, és tömegben értek az impulzusok, hogy ott a helyszínen feldolgozhatatlan volt az élmény!
Az IRONMAN Ikonjai, a történelmi helyek, a technikai eszközök cunamija, a kiszolgálás
egy IRONMAN TOTÁL!!”
KINDL GÁBOR
(magyar bajnok triatlonista, jelenleg MTSZ elnöke)

MELLÉKLET:

A HAWAII magyar teljesítők összesített táblázatot itt tudod megnézni:

2022Nikolics Zorán25-29199:23:53
2022Szilágyi Péter30-341039:43:19
2022Sztaroszta Bálint40-4418210:08:43
2022Szaló Balázs40-4423010:20:41
2022Weinhardt Anna25-29510:28:56
2022Cser, Beatrix45-49610:46:44
2022Molnár Enikő25-291710:51:51
2022Kocsis, Norbert40-4446111:44:27
2022Varga László45-4953914:41:40
2019Horányi Gábor40-44159:21:30
2019Erdélyi Dániel30-34809:42:09
2019Zsinór Gábor30-3411110:05:50
2019Cser, Beatrix40-44510:28:01
2019Varga Zoltán50-545410:31:42
2019Szádvári Judit35-395611:51:10
2018Vatai, Miklós35-39319:07:47
2018Rónaszeki, Balázs35-39329:08:23
2018Kovács, Gábor35-39519:18:26
2018Flander, Márton30-34589:19:11
2018Kocsis, Norbert35-391389:52:27
2018Pajor, Gábor35-3914910:01:46
2017Rónaszéki, Balázs35-39209:27:27
2017Weöres, Szabolcs40-44519:56:06
2017Cser, Beatrix40-442511:02:51
2016Vatai, Miklós35-39179:17:12
2016Rónaszéki, Balázs35-39599:40:24
2016Szunyog, Zsolt50-542610:18:01
2016Brassay, Reka35-391310:40:14
2014Flander, Márton25-2929:06:12
2014Vatai, Miklós30-3410810:13:25
2014Kindl, Gábor45-4911610:53:23
2014Karoczkai, Péter50-5413011:23:31
2013Csőke, BalázsPRO339:14:20
2012Major, JózsefPRO288:59:38
2012Kis, Gyula30-34179:25:56
2012Vatai, Miklós30-34409:38:15
2012Szunyog, Zsolt45-492710:11:23
2012Nemes, Tibor40-4419011:33:39
2011Major, JózsefPRO198:39:52
2011Csőke, BalázsPRO329:16:44
2010Major, JózsefPRO238:40:46
2010Ács, Péter40-44199:37:34
2010Vatai, Miklós30-34309:29:12
2010Csomor, ErikaPRO179:39:53
2010Szunyog, Zsolt40-44579:54:06
2010Lenti, Anita45-49310:30:18
2010Halasz, Annamária25-293611:45:46
2009Csomor, ErikaPRO2610:08:25
2009Szunyog, Zsolt40-446710:21:28
2009Lenti, Anita40-441111:02:31
2008Major, JózsefPRO319:08:12
2008Csomor, ErikaPRO49:24:49
2007Major, JózsefPRO228:51:44
2007Csomor, ErikaPRO109:39:47
2007Szücs, Fatima30-345812:04:18
2006Polonyi, Balazs30-3413110:29:59
2006Harsányi, ZsuzsannaPRO3510:18:56
2005Kropkó, PéterPRO238:46:41
2005Kuttor, Csaba30-34739:52:41
2005Botos, Balint18-241310:01:44
2005Harsányi, ZsuzsannaPRO3810:39:52
2004Kropkó, PéterPRO179:26:56
2004Csomor, ErikaPRO1210:28:12
2003Zsóder, Zsolt30-3410310:11:28
2002Kropkó, PéterPRO118:51:04
2002Ferenci, Kornél18-2439:34:33
2002Horváth, György30-3421213:12:00
2001Kropkó, PéterPRO118:59:10
2001Szász, Viktor25-2911812:40:55
2000Kropkó, PéterPRO78:39:17
2000Rózsa, Dóra20-241514:22:11
1998Lehmann, Tibor25-29299:31:13
1997Kropkó, PéterPRO289:16:30
1997Kropkó, Zsuzsa30-341411:26:23
1996Kropkó, PéterPRO78:34:55
1994Maróti, Vilmos25-297910:17:37
1993Kropkó, PéterPRO158:37:25
1992Vecseri, Lajos35-3916012:39:35
1991Kropkó, Péteroverall53011:02:01
1991Tóth, Ágnes18-241412:26:46
1989Kropkó, Péteroverall559:16:40
1988Kropkó, Péteroverall409:21:37
IRONMAN világbajnokságok hazai eredményei 1988-2022 között

vagy innen le is tudod tölteni.

FORRÁSOK:

Az idézetek: Cser Beatrix: origo.hu, Flander Márton: TRINFO, Kis Gyula: facebook, Kindl Gábor: TRINFO, Kropkó Péter: magyar narancs,
Adatok: Endurance Data, IRONMAN
Képek: slowtwich, terepsport.hu, gettyimages