You are currently viewing 2021 – napló

2021 – napló

Eltelt 2021. Az új év közeledtével osztunk-szorzunk, számvetünk, emlékezünk, elemzünk, statisztikázunk, tervezgetünk, mi is történt velünk ebben az évben…A tavalyihoz hasonlóan megint egy rendkívüli évet éltünk meg. A számvetés pedig ezúttal sem maradhat el…

Január: Terepfutásokkal indítjuk az évet. Két hétvégén is egy-egy instant kört teszünk teljesítetté. Az Intersport terepfélmaraton, és a Bükkös-kör 30 km-es etapját abszolváltuk. A közösségi edzéseink jó alapokat nyújtanak, társaságban pedig röpült az idő. Sajnos ezeknek a futásoknak a tavaszi koronavírus fertőzések, és egy sajnálatos talpi szemölcs véget vetett, de jövőre újra belecsapunk az ACGT vagyis az Aticoaching Group Trail eseményeibe. Sőt decemberben már a LIpót Trailen meg is törtük a csendet!

ACGT – két kiadásban

Február: Lezárjuk a vasárnapi online tekeréseket. Novembertől 16 hétvégén, minden vasárnap reggel hétkor összegyűltünk jópáran, hogy egy-két órás, strukturált edzéssel örvendeztessük meg egymást. A sok-sok story, történet, vélemény, beszélgetés alatt, csak úgy pergett a feladat, rohant az idő, és gyűlt a kilométer, nem utolsósorban erősödött a láb és nőt a VO2max is!

Aticoaching meet up – a végére még a közös mez viselet is összeállt!

Március: A COVID hónapja….Sajnos már nem is több hanem rengeteg sportolóm átesik a fertőzésen. Emiatt borulnak az éves tervek, átrendeződnek a prioritások, kényszerpihenők alakulnak, jó pár esetben értelmesen csak májusban tudunk újra nekiállni a struktúrált munkának. Az téli alapozások a „kútba” esnek, a szezon átértékelődik, sőt a versenyek időpontjai is gyorsan és gyakran változnak. Egyedül az úszóedzéseket nem befolyásolta, engedéllyel lehetett úszodákat használni. A őszi harmadik hullám sem kímélt bennünket, oltás ide vagy oda és novemberben megint nőtt az esetszám, és jött a leállás pár sportolónál újfent. Mikor lesz ennek vége?

Egy COVID-os sportoló éves edzettségi mutatói, kezdhetünk mindent elölről

Április: Az újratervezés hónapja. Rengeteg futóverseny marad el, és a márciusi fertőzések is borítják a papíron megtervezett „álmokat”. Marad a vegetálás, az építkezés, kinek mi, optimistán várjuk a májust….Bár májusig nemigen látunk futóversenyeket, utána azért beindultak sorozatban, és velük a remek eredmények is jöttek futóimtól, leghosszabb futások, egyéni csúcsok szinte minden távon.

Eredmények itt, itt és itt

Május: Régen volt ilyen korán triatlonos szezonkezdés itthon. Már május 8-án felsorakoztak a Velencei-tó partján, ahol jó pár aticoachingos is fellelhető volt. A triatlonszezon LEGkorábbi versenyén, a LEGhidegebb úszás (13,5 fokos tóvíz) után mindenkinek az arcára fagyott a mosoly, hogy a LEGszintesebb rövid távú bringapálya meredek emelkedőin kiolvadjon. A LEGfurcsább felkészülést magunk mögött hagyva, azért sikerült a LEGjobbakat kihozni mindenkiből a My 575 challenge velencei versenyén, hiszen mindenki a LEGjobb rövid távú futóidejét produkálta a verseny utolsó számában. Ráadásul az aticoachingos triatlonos mez a Bioracer jóvoltából itt kerül debütálásra. (eredmények itt)

Május végi gyorsjelentés a hétvégi középtávú duatlon országos bajnokságról:
Helyszín: Tab / Idő: zuhogó eső/ Táv: 10 km futás – 68 km kerékpár – 10 km futás / Szint: 1006 m/ 95 induló / 70 célbaérkező/ 2 fő Aticoaching / 1 nagyon büszke edző hiszen egy abszolút 2 és 16, valamint egy korosztályos 2 és 5 hely lett az eredménylistán. (eredmények itt)

Június: Dübörög a triatlonszezon. A hónap elején még a Tiszaújvárosi Sprint futamon dőltek meg az egyéni csúcsok, (eredmények itt), később fókuszban a középtávú országos bajnokság került. Az utolsónak kikiáltott Keszthely Triatlon, ami egy percig nem tűnt utolsó szervezésnek, (ez a gyanú az év végére be is bizonyosodott) kellemes emlékeket és nagyon jó eredményeket szolgáltatott. Korosztályos bajnoki helyezések, egyéni csúcsok tömkelege díszítette az eredménysort, mindenki igencsak kitett magáért. (eredmények és itt)

Július: Hét éves az aticoaching. Július 9-én történt, hogy hét éve írtam első edzéstervem. Google drive-on vezetett terv, napló és éves tervezővel. Azóta sok minden változott, de a szakma iránti szeretet és alázat csak mélyebb lett a sporttudományi ismeretekkel együtt. Hét év alatt rengeteg tapasztalatot is gyűjthettem, eszköztáram folyamatosan bővül. Hét év sokszor vízválasztó, de most nem fog változni semmi, továbbra is lelkiismeretes, kitartó és precíz munka fog következni ahol fókuszban az atléták állnak. Mert szerintem csak így lehet…

Archív edzésterv 2014-ből

Versenyeredmények közül lezajlott a Vasi Vasember és a Tatai olimpiai és féltáv ahol fényes eredmények születtek (eredmények itt és itt)

Augusztus: Versenydömping, avagy csak kapkodjuk a fejünket. A sort egy soltvadkerti zárt körű féltáv nyitotta, két egyéni csúccsal és egy abszolút 4. hellyel, majd a duatlonná változtatatott kaposovári féltávon sikerült öt órán belül teljesíteni. (eredmények itt) Majd következett a nagyatádi extrémman ahol sportolóim a váltókban brillíroztak, első helyet is elhozva férfi váltó kategóriában (az összes eredmény itt).
A franfurti Ironmanen is volt kiért izgulni, a remek teljesítményt nem veszélyeztette semmi (itt). A samorini Challenge pályán pedig jómagam is újra ringbe szálltam egy hírtelen jött ötlettől vezérelve, és néhány sporttárssal felszaggattuk az aszfaltot. (Beszámoló: itt)

Szeptember: A Magyar Bajnokok hónapja

Csanád több számban is senior magyar bajnok lett úszásban, az eredményei már nem is férnek rá egy lapra (eredmények: itt)

Csanád büszkeségfala

Szeptember közepén a figyelem a hosszútávú magyar bajnokságra összpontosult. Idén Nagyatád helyett a kenesei Balatonman pályája szolgáltatta a nemes küzdelmet. A hétvége igazi szezonzárásnak is bizonyult, a sok táv között szinte mindenki rajthoz állt.

A vasárnap (szeptember 12) piros betűs ünnepként vonul be a történelembe, (nemzetközi Aticoaching-nappá nyílvánítva azt) hiszen az történt, hogy Pistyúr Bence abszolút magyar bajnoki címet ért el a hosszútávú triatlon magyar bajnokságon! A kimagasló eredmény egy komoly mérfőldkő az edzői munkásságomban, amit a többiek szenzációs eredményei csak tovább javítottak. Bence egyébként a 15. magyar bajnok lett, és egy illusztris névsorba vétette fel magát, én pedig magyar bajnok edzőjének mondhatom magam! Köszönöm a közös munkát Bence!

A 31 hosszútávú magyar bajnoki címen 15-en osztoznak
A magyar bajnok és a büszke edző

A többiek remek eredményei pedig itt elérhetők, volt itt speciál távos harmadik hely, női abszolút középtáv bajnok, korosztályos bronz a teljes távon, és rengeteg egyéni csúcs rövid távon, sőt ezen a hétvégén még külföldi féltáv debütálás is akadt!

A hosszúra nyúlt hazai triatlonos szezon Agárdon ért véget ahol a női abszolút első hely mellett még egy egyéni csúcs is becsúszott. (eredmények itt)

Agárdi mozaik

Október: Októberben laborba vonultam, hogy INSCYD teszteknek vessem alá magam. Ez egy új tesztprotokoll, a kíváncsiság és az újra versenyben állás hajtott. Az eredmények bíztatóak, s tervezem beépíteni is az edzésprogramomba a tanultakat, és a tapasztaltakat. Jó ha az ember kipróbálja előtte amit kiad a kezei közül edzéstervekben.

INSCYD teszt futás és kerékpár

Hónap végével újraindulnak a Zwift Group rideok, közös edzéseket biztosítva újra azoknak, akik a virtuális térben is szeretnek elfáradni.

November: Megjelenik az idei ötödik Runners World magazin. 2021-ben, hasonlóan a tavalyihoz, minden számban megjelenhetett szakcikkem, futás-triatlon témában.

Runners World idei öt száma

ON-ra hangolódva. A hónapban lehetőségem volt több On márkájú futócipőt is kipróbálni, terepen és aszfalton egyaránt, több modellben futkostam össze-vissza.

„Ránézésre sokkal puhábbnak gondoltam a cipőt, tesztfutásaim során viszont kiderült pont annyira kemény, ezáltal stabil az amennyire kell. Többféle talajon is megállta a helyét, legyen az aszfalt, térkő vagy sík terep, nem csúszott, jól csillapított, és a sarok rész is fixen fogta a lábat. A nyelv kialakítása is kényelmes viselet, a cipő a szellőzése is jól vizsgázott. Aki a karakteresebb cipőket szeretik azoknak jó futótársa lesz a jövőben!” írtam a Runners World kérdésére a közel 100 km megtétele után.

ON

December: Megjelenik a DEPO 20. adása, amely már egy éves születésnapját is ünnepli ezzel. 16 helyszín, több mint 26 órányi anyag, 11 ezer lejátszás hogy ha csak a számokat nézem. Rengeteg pozitív visszajelzés, élmény, és történet.

A DEPO 19. száma utáni számvetés

Ismét elindul a Balatonátuszás E-edzésterv, amit jómagam jegyzek.

Facebook felhívás a Balaton-átúszás edzéstervére

Tavaly ugyan elmaradt, de idén egy zárt körű eseményen elbúcsúztatattuk az évet is.

Summa: Minden év végén megállapítom, hogy mennyire mozgalmas és színesre sikerült az aktuális. Nincs két egyforma év, és nem is lehet őket összehasonlítani, mindegyiket másért szeretem.
Örülök hogy a tervek nem csak tervek maradtak, és megvalósításra kerültek, a sikerek pedig nem maradtak el. NAGYON BÜSZKE VAGYOK minden sportolóm hozzáállására, alázatára, és munkabírására, mert a sikernek ezek is zálogai, ami az eredményekben meg is mutatkoznak!
Jövőre ismét tele lesznek a pályák a piros-fekete darazsakkal, akik önmagukat túlszárnyalva a sportpályán valósítják meg azt amit csak az álmaikban mertek leírni.

Sportos, Egészséges, Örömteli Új Évet Mindenkinek!