You are currently viewing Törd meg a monotóniát

Törd meg a monotóniát

A futás egyszerű dolog, a jobb lábat kell a bal elé tenni, majd fordítva a jobbat a bal elé, majd pedig az egészet ismételni több ezerszer! A ciklikus sportok előnye hogy erős állóképességet adnak, de hátrányuk hogy egy idő után monotonná válnak. Összegyűjtöttem néhány tippet, hogyan is tudsz ez ellen tenni, hogyan tudod megtörni, vagy éppen elkerülni!

Keress új utakat!
Semmi sem nehezebb, mint minden nap elindulni, ugyanazon az útvonalon, épp ezért találj új útvonalakat a környéken, vagy pedig egészen máshol, távol otthonodtól. Egy fél órás autóúttal elérhető távolságba kerülhetnek, számodra eddig ismeretlen helyek, mert futni mindenhol lehet, nem igaz?

Indulj el a másik irányba!

Ha nincs kedved új útvonalakat felfedezni, egyszerűen csak fusd ugyanazt a kört, csak az ellentétes irányba. Mennyire más így is a környezet ugye?

Válasz más napszakot!

Ha eddig reggel futottál, fuss este, ha pedig este akkor reggel. El sem tudod képzelni mennyire más a kt napszak. Reggel hidegebb van, melegíts be rendesen, este pedig a napi terhelés miatt fáradtabb vagy, csökkentsd le az idődet, de megéri változtatni néha, teljesen más a naplemente, mint a napfelkelte!

Figyeld a légzésed!

Futásaid alatt kezdj el más dolgokra koncentrálni, mint például a helyes légzés. Figyelj arra, hogy a kilégzés mindig hosszabb legyen, mint a belégzés, és hogy mindig páratlan legyen az összegük, vagyis 2-3, vagy 3-4, ahol az első szám a belégzés alatt megtett lépéseket, a második pedig a kilégzés alattiakat jelenti.

Találj ki feladatokat!

Ha mindig ugyanott futsz, akkor minden futásodra találj ki egy feladatot, például holnap számold meg hány babakocsis nővel találkozol, legközelebb pedig hogy hány villanykaró alatt futsz el! Élvezetes statisztikákat gyűjthetsz, csak gondolkozz!

Oszd fel blokkokra!

Futásod oszd fel egyenlő részekre, és minden részben más legyen a hangsúly, pld az első blokkban a légzésre figyelsz, hogy minél mélyebbeket vegyél, a másodikban a lépésszámot próbálod meg tartani, és így tovább, egyszer csak vége lesz!

Cserélj lemezt!

Ha eddig nem zene nélkül futottál, csempéssz bele muzsikát, ha pedig fordítva úgy hagyd otthon a „társad”. A zenetár állandó frissítése pedig elengedhetetlen, hogy a futást sem és a zenéket se unjuk meg!

Keress társakat!

Hasonló tempójú társakat nem nehéz találni a futók által preferált helyeken. Ha épp a lassú, kocogós edzéseidet töltöd, nyugodtan keveredj valaki mellé, és a beszélgetős tempó mellett hamarabb telik az idő, a kilométerek pedig fogynak!

Mérd visszafelé!

Mindig ugyanarra futsz, akkor nagyjából tudod a tempódat, így nem nehéz beállítani az órád, hogy visszafelé mérje az időt! Jó kis játék, a tempó tartására, ha látod, mennyi van még a hazáig. Egy új élmény, és egy új kihívás, vajon menni fog a tempó ugyan úgy mint tegnap?

Repülőzz bele!

Futásaid, főleg a hosszúkat törd meg azonos időközönként végzett, rövid kigyorsításokkal. ,Óvatosan csináld, a sprintek ne legyenek túl hosszúak (maximum 100 m) és 10-15 percenként ne sűrűbben, valamint fokozatosan gyorsulj alattuk!